Det er i dag sendt et åpent brev fra hytteforeningene i Lindesnes til ordføreren i kommunen. Brevet er sendt med kopi til lokale aviser også, inklusive Fedrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Aftenbladet har allerede lagt ut saken på sine nettsider:
Artikkel SA 2404 om eiendomsskatten i Lindesnes
Her er kopi av brevet vi sendte:
Åpent brev til ordfører i Lindesnes kommune, med kopi til avisene SA, LA, FV og FA.
På vegne av 9 hytteforeninger vil jeg få presisert at vi ikke er uvillig til å hjelpe kommunen ut av det økonomiske uføre. Men at vi skal dra det tyngste lasset med de summer som er pålagt oss nå er blodig urettferdig og dere har passert hytteeierens smertegrense.
Dette er som å få et slag i ansiktet ordfører Janne Fardal Kristoffersen!
Hvorfor skal hytteeierne pålegges en dobbelt så stor skattebyrde som de fastboende når vi ikke engang har stemmerett eller benytter oss av kollektive tjenester?
En rettferdig og akseptert eiendomskatt ville vært 2p eller en fast sum mellom 3 og 5000 pr hytte som de fleste ikke ville hatt noen problemer med.
Flere av hytteforeningene har vurdert rettslig prøving men ser at dette vil bli svært kostbart og tidkrevende.
Hyttefolket rasler nå med sabelen og er klar til å slå tilbake med den styrken vi har, og det er HVOR vi kjøper våre varer og tjenester. En slik boikott vil ramme handelen hardt og vi stusser på om ordfører og kommunestyret har vurdert en slik protest og gjort seg noen tanker over konsekvensene?
Hyttefolk betaler for alle kommunale tjenester men bruker 1/10 del eller mindre enn fastboende i tillegg til at vi ikke får samme ytelse av tjenestene.
Vi får ikke søppeldunker og tømming!
Vi får ikke veiene våre vedlikehold, asfaltert, brøytet og strødd!
Vi får ikke gatelys, post og avis utdeling!
Vi får ikke tilbud om feier!
Hyttefolket belaster ikke kollektive tjenester som barnehage, aldershjem, skoler, fritid og sosiale tjenester etc.
Renovasjon. Rørledning, pumpe, rensestasjon og slamsuging er hytteforeningens ansvar.
De fleste har kommunalt vann men i Øksnevik drifter og vedlikeholder vi ledningsnett og pumper selv. Bli vannet borte får vi ikke hjelp fra kommunen.
Feil informasjon fra kommunen:
Ordfører viser til at kommunen er en såkalt ROBEK kommune under fylkesmannens administrasjon som forklaring på eiendomskatten er ikke korrekt. ROBEK er et register over kommuner og fylkeskommuner som må ha GODKJENNELSE fra kommunaldepartementet for å kunne ta opp lån eller inngå langsiktige leieavtaler.
ROBEK status i seg selv krever ingen innføring av eiendomskatt.
Det er regler for å beregne skattegrunnlaget, og hastverksarbeid etter en utvendig befaring kan tyde på at verdifastsettingen ikke kan ha vært så forsvarlig som den burde.
I følge eiendomsskattelovens § 8 skal verdien konkret fastsettes slik: Eigedomsskatten skal reknas ut etter verdet (taksten) som eigedomen vert sett i ved likninga året FØR skatteåret.”
Med dette menes verdien pr. 1. januar i året FØR (2011) det budsjettåret som eiendomsskatten er utskrevet for.
At eiendommene ble taksert i en fart etter årsskifte som grunnlag for utregning av eiendomsskatten for 2012, er dette IKKE i samsvar med lovens bestemmelser for å fastsette skattegrunnlaget.
Det er tvilsomt at noen hytter eller leiligheter ville blitt solgt til takstpris satt av kommunen i dag siden selve eiendomsskatten forringe verdien ytterligere i området. Dette vil nødvendigvis føre til full stopp i fritidsboligomsetningen, og i neste omgang bygging av slike boliger. Har Lindesnes kommune fullstendig glemt at de faktisk er i konkurranse med omkringliggende kommuner når det gjelder fritidsbeboerne.
Ordfører og kommunestyret er bestemt på at eiendomskatten skal kun gjelde for 2012 og 2013, men det er det ingen som tror på. Kommunestyret demonstrerer lite pengevett når de vedtar nye vedtak (kontantstøtten) som koster penger de ikke har men må benytte seg av innkomne eiendomskatt. Pengene brenner i lomma og kommunestyret tror det er uendelige bidrag å hente fra hytteeierne.
Ordfører svarer skriftlig og muntlig på klager og beklager innføringen av eiendomsskatten.
At det er lite de kan gjøre med endring av eiendomskatten er ikke korrekt. Hvis politikerne føler seg under press så kan de velge å omgjøre beslutningen.
Hyttefolket anmoder kommunestyret i Lindesnes til gjøre retrett og omgjøre vedtaket for eiendomskatt. Da kan vedtaket settes med mer rettferdig fordeling.
Strengt tatt bør eiendomskatten utsettes til 2014 siden taksten er utført etter 1. januar 2012. Loven sier at takst skal være utført innen 1. januar året før budsjettåret som eiendomsskatten er utskrevet for.
Ordføreren snakker om at hun skattlegger industrien med tungt hjerte, og ser ut til å glemme fullstendig hva tomtesalg, hyttebygging og kjøp av varer og tjenester fra beboerne av slike boliger representerer for det lokale næringslivet årlig.
Oppfordring til hytteeiere om å kjøpe sine varer og tjeneste utenfor Lindesnes kommune sirkulerer allerede og eneste måte å få stoppe en slik demonstrasjon på er at Lindesnes kommune demonstrerer vilje og evne til å gjøre om eiendomsskatt vedtaket til alles beste.
Velmenende hilsen fra styret i Øksnevik hytteforening og
Tjømsvågen hytteforening
Njervesanden Vest
Furuholmen sameiet
Vardebakken hyttevel
Svennevikheia/Lussevika Velforening
Underøy
Oddeheia hytteforening
Gyråsen hyttevelforening
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
1 kommentar:
Veldig bra !
Legg inn en kommentar